打印 上一主題 下一主題
收起左側

齊罵爆香港教育制度!(突破30,000人瀏覽!)

今年ce生 = =
都算係末代ce考生
呢家都有d絕望
傑雲 發表於 9-3-2009 14:45

我地未係最絕望..  2010年會考生先至係最陰公
回復 支持 反對

無耐地  2個月後 就要面對hkcee
回復 支持 反對

真係比佢吹漲......
直接問點解孟德拉係一個民族英雄咪算囉
係度扮中立但實際就一言堂,嘔心

睇返十樓
格劍大師 發表於 9-3-2009 14:46

其實仲有好多. 呢d例子係history入面係好度咖. 睇返d paper就知.
最慘係history好鐘意用政治漫畫既模式黎出. 你知漫畫d野, 好難有劃一標準.
回復 支持 反對

我唯一不滿意都係用母語教學姐~
依家又轉番咩學校自由選擇英/中教學~
阿杰乂 發表於 9-3-2009 14:48

母語教學﹑英語教學兩者都唔係問題
但係甘樣一半一半不中不英甘先係問題.
仲有, 搵人用英文教, 條友唔該起碼要識英文先. 曲佢個街
回復 支持 反對

幸好我逃過一劫
雖然我之前都被香港教育政策折磨過
lol 中文考試: 23/100  (某年的term3大考)
回復 支持 反對

Legolas 發表於 9-3-2009 03:06 PM

我就唔滿意冇左3年用英文教口/
回復 支持 反對

08年HKCEE history有一條題目係問...  你認唔認同孟德拉係一個民族英雄
個答案係 : 「認同」
如果你答唔認同...  你就會果題無分..

但係個問題係問你 : 「你是否認同」 ...
Legolas 發表於 9-3-2009 02:43 PM

你叫佢食蕉啦真係_-
Legolas 發表於 9-3-2009 03:06 PM

我就唔滿意冇左3年用英文教口/
回復 支持 反對

有考試制度已經唔公平
嚴重標籤人既等級
回復 支持 反對

早在他出 3 3 4 時期, 罵到現在已經不想在罵 = ="

香港的教育根本是垃圾 , 不公平的[[bao_35]]

要是政府想多一些人可能讀書, 就應該加多些專科學位!

搞到每年一大堆中五要出去工作 想提高失業率!?

香港人又多 高中學位又少..........\./

334 又不早一些進行.......唉!

ps :我係今年會考生= ="
回復 支持 反對

早在他出 3 3 4 時期, 罵到現在已經不想在罵 = ="

香港的教育根本是垃圾 , 不公平的[]

要是政府想多一些人可能讀書, 就應該加多些專科學位!

搞到每年一大堆中五要出去工作 想提高失業率!?

香港人又多 高中學位又 ...
tiu_mark 發表於 9-3-2009 03:13 PM

仲唔溫書_a?
回復 支持 反對