打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動] 辯論專題 - 現今香港學生肩負過多壓力

關閉 [複製鏈接]
見到正方人多蝦人少
我就係咁已幫下反方果邊啦

適當壓力係推動力之一
咁多人都講好多學生因為壓力大
成績唔理想就自尋短見
試問壓力真係由人地造成嗎
考試,功課多
你就有壓力嗎
即使有壓力
學生們不會舒發心中的 ...
oph 發表於 19-10-2009 22:30

最容易一句

"點解會死溫爛溫? 完全係自尋短見?"
係因為依家新一代比父母過度寵溺,
完全唔識點樣去面對壓力,根本就唔係過大壓力
上一代?你得閒問下你父母你就知佢地細個點捱點辛苦,
依家好多年青人小小挫拆都唔識面對,
反而係咁搵藉口比自己,覺得全世界都對唔住自己,
非常自我中心,咁既態度真係好有問題,好病態
Kelvin.C 發表於 20-10-2009 08:44

但係以前既教育制度簡單得多
而家一時轉334 一時又小班教學
雖然呢D野都為學生好
但有冇諗過學生都要時間
以前上一代肯捱就得啦
而家仲要食腦 唔有番咁上下聰明都冇咩機會會係社會立足
最三兩句我同意

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
某〞雨 + 3

查看全部評分

回復

成功唔駛付出架?
依個世界有兩種人,勤力既人同懶既人,
勤力既笨蛋識得將勤補袦,
懶既笨蛋卻只識得不斷找藉口

那麼勤力的笨蛋呢?
資質不好的學生 不是要比資質好的學生付出更大的努力 更多的時間嗎
也許你沒看到我說這番話所引用的話語吧
這段話只不過是想說明資質不好的學生
因要以更多的時間去應付學習上的問題
難以抽時間去舒緩壓力而已

先苦後甜有無聽過?
況且好多人一生都忙忙碌碌,
你依家苦左,將來咪多d時間樂,
這道理也不明,不止是教育的失敗,
你人生也會很失敗

我沒曾否認過 也未曾說過不明白 先苦後樂這一道理
我只是說出 大部份香港學生的空閒時間少得可憐
學生時段忙碌 將來故然有可能會更多時享樂
但這卻不能否認到學生階段沒沉重的壓力
一生忙碌者 也許就是一輩子就承擔重重的壓力

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
某〞雨 + 4

查看全部評分

回復

修改失敗 等待指示

本人認為香港學生現今所肩負壓力的確過大
試想想 當年我們哪會看到公開考試失敗/考試壓力 結果要跳樓自盡的新聞? 今天才有個中7學生因考試壓力而跳樓
別看那麼嚴重 最少 我們以前哪會看到一個十來歲的小孩子參加多於7個興趣班?
我們以前哪會看到大部分大專學生有焦慮問題?
這些 都是活生生的例子
反正 要找例子的話多的是 我也不再在此浪費時間了
談談原因吧

原因篇
造成這些現象的原因 離不開兩個字 前途
香港的家長對學生未來的觀念極其不完善
卻又希望學生能夠成材 沒錯 成他們心中的材
於是 把自己的觀念強加在學生身上 造成了今時今日的狀況
一般的家長 都對以下的"皇道人生"有著認可

1.幼兒園時於學業上表現優異 並發展體藝方面的才能 以便日後取得多項資格
2.順利升讀某名牌小學 然後進一步提升子女的學業及體藝成績 並要求學生於這時候開始參加體藝資格試 為日後升讀某名牌中學舖路
3.升讀某band 1中學 然後進入英文班 學業及體藝方面同上 以便升讀預科/大學(334)
   如學業成績不佳 則放棄體藝 全力應付學業
4.進入大學 並入讀別人眼中的"好科目" 如醫科,法律等有專業資格的科目
5.順利就業 平步清雲 升職加薪 下略

於是 他們便有了 "要怎樣怎樣才行"的思想
事實上 把壓力加諸學生身上的 是家長 而不是政府 和那一試定生死的荒謬制度
求有餐安落茶飯的話
現在社會上有一堆資格要求低的工作 月薪從8k到15k不等
只是需要體力勞動罷了
不過出於中國人向來對職業貴賤的歧視 大部分人看不起這種職業
當然也不會認為薪水有多高

在這種情況下 學生於是有了"必須把書讀好"或者"必須畫好畫/考好琴"之類的思想
從而產生莫大的壓力
而這種壓力並不是一個學生能承受的

原因 亦是那兩個字 前途
雖然說一個人應該對自己的生命負責
但是 從小便讓學生自己背負這個包袱 真的好嗎?
事實上 歐美名校以外很多學生讀書選科 都是為了自己的興趣而去讀
他們不用顧慮所謂前途 因為在歐美 不會有嚴重職業歧視
反而 香港學生背負這個包袱 他們會怎麼想呢?
一旦經歷失敗 幼嫩而未經世面的心靈在抗壓處理上做得不夠好的話 通常就會萌生一個思想
"糟糕了 我這次完了 我的前途沒了 我的人生從此灰暗了"
這是一個學生所承受得來的嗎?

今天應該沒時間完成了 待續

#####本篇本來打算分幾章發佈 但時本人時間有限 已腰斬編輯#####

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
某〞雨 + 7

查看全部評分

回復

試想想 當年我們哪會看到公開考試失敗/考試壓力 結果要跳樓自盡的新聞? 今天才有個中7學生因考試壓力而跳樓
別看那麼嚴重 最少 我們以前哪會看到一個十來歲的小孩子參加多於 ...
Crossbone-X1 發表於 20-10-2009 19:01
那就不是反方
是正方吧
回復

那就不是反方
是正方吧
o爆咀 發表於 20-10-2009 20:38

有關問題已獲該會員額外報備
由於系統並無功能轉正/反方
故此已批准該會員以反方身份以正方發言
由於剛才還在與其他版主相討報備
故未公佈
引起不便之處,謹以致歉
回復

別看那麼嚴重 最少 我們以前哪會看到一個十來歲的小孩子參加多於 ...
Crossbone-X1 發表於 20-10-2009 19:01

非也非也
所謂3歲定80
所有野都係從少培養
自細慢慢咁比壓力佢地
得佢地學習下將來所面對嘅野
就可以輕鬆面對
即使失敗
都可以由細學識從失敗中學習
當然都要由家長自己親身灌輸正確觀念
否則就徙勞無功
如果個個都好似你咁講
香港咪好多學生都係有咁嘅問題?
個個都係咁灰暗?
明顯係屬於少數人先係咁
都係我之前果句
睇你點諗姐
樂與悲分別

冇左e d壓力去推動學生
咁要名校做咩
要咁多考試做咩
都係為左分開強弱
唔同類別嘅人

你當中提到職業無分貴賤
假如所有工種工資一樣
試問人會揀文職定勞動性質呢?

冇左考試壓力
咁會有幾多人會花心機係個試度
咁不如個個都有得讀大學啦
周街大學生
但係咁又點
係e個資源有壓力低下
自己比其他人優勝
就覺得要比其他人得到更多
e d野係理所當然
乜真係會有求學不是求分數咩
香港學生成日話自己壓力大
都係想比自己有個下台階
唔想咁辛苦姐
如果唔係點解有人係咁大壓力下成功
點解會有傑青
唔通個個傑青係天才,係神黎咩

係大自然中
蜜蜂為左生存壓力低下
經常要採花蜜
相反
蝴蝶就自由自在咁飛舞
餓就食
飽就玩
係咪好寫意
無壓力呢
一到冬天
咁就.......(自己都知咩事啦)

所以話香港學生有過多壓力
我就唔係幾認同
只係佢地成日鑽牛角尖
講到尾
最多咪得學習上有壓力
好過第三世界果d好多
人地幾歲就要做童工
面對生活,讀書,家庭等等
真係差好遠
(搞到我又講遠左)

至於講到外國教育(唔係咁關壓力事,所以唔講咁多)
佢地的確好多都係為興趣
所以有好多實踐機會比學生去做
其實佢地咁做都係為左d學生更早學習投身社會
減少將來企業再抽時間培訓佢地
都係為左將來出路
表面上係好
但目的都係一樣
鬼叫香港d創意工業唔夠發達咩

評分

參與人數 1樂點 +13 收起 理由
某〞雨 + 13

查看全部評分

回復

但係以前既教育制度簡單得多
而家一時轉334 一時又小班教學
雖然呢D野都為學生好
但有冇諗過學生都要時間
以前上一代肯捱就得啦
而家仲要食腦 唔有番咁上下聰明都冇咩機會會係社會立足
最三兩句我同意
o爆咀 發表於 20-10-2009 16:37

咪又係讀書,唔同學制又點?你都係要讀架啦,
你出到黎社會D野都係係咁改架喇,仲轉到飛起添
你咪當依家訓練下囉,第時出黎做野先訓練?
你睇下你老闆理唔理你
那麼勤力的笨蛋呢?
資質不好的學生 不是要比資質好的學生付出更大的努力 更多的時間嗎
也許你沒看到我說這番話所引用的話語吧
這段話只不過是想說明資質不好的學生
因要以更多的時間去應付學習上的問題
難以抽時間去舒緩壓力而已

我沒曾否認過 也未曾說過不明白 先苦後樂這一道理
我只是說出 大部份香港學生的空閒時間少得可憐
MANFAI710 發表於 20-10-2009 17:06

喂,你知道嗎,資質好的學生比你們這些學生更大壓力,
父母、老師、甚至乎自已對自已的期望和要求,
重重的壓在他們身上,所以比起他們的壓力,
你所受的甚麼也不是,在你們"抽時間去舒緩壓力"的時間,
他們還在努力啊,這就是天才和一般人的分別.
連自已的本份還沒做好,憑什麼去"抽時間去舒緩壓力"?
第時出來做野,老闆叫你OT,唔通你同佢講你要"抽時間去舒緩壓力"?
待你完成你的本份才去談玩樂吧

請你弄清自已想表達咩先,然後重新嘗試正確地運用文字.
回復

我同意正方意見 現今社會香港學生過多壓力 功課多 測驗又多 但老師,大人 仍然不理 依然比多功課你做
口口聲聲話對你好. 學生過多壓力 返到屋企 玩電腦一陣 解放壓力 又同家長嘈,
回復

其實,壓力來源是來源於太過舒適的生活

去上課=待下課

去上學=待放學

回家=打機

上網=必然

你們認為,在這種生活環境中,若出現學習的壓力,是有問題的嗎?

一點問題都沒有

學生們過的生活太舒適了!

根本沒有想過以後的生活,根本不想改變現在的生活!

如果,現今香港學生認為自己肩負的壓力過多的話

那就請你每天回家定時溫習,專心學習,再出現問題時才破口太罵學校所給的壓力過多!

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
某〞雨 + 5

查看全部評分

回復

其實,壓力來源是來源於太過舒適的生活

去上課=待下課

去上學=待放學

回家=打機

上網=必然

你們認為,在這種生活環境中,若出現學習的壓力,是有問題的嗎?

一點問題都沒有

學生們過的生活太舒適了!

根本沒有想過 ...
迷幻§ 發表於 21-10-2009 22:02

非常同意
因為係e個競爭社會中
一定會存在住壓力
連學習上都嫌多
將來重得了?
回復