打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動] 辯論專題 - 現今香港學生肩負過多壓力

關閉 [複製鏈接]
非也非也
所謂3歲定80
所有野都係從少培養
自細慢慢咁比壓力佢地
得佢地學習下將來所面對嘅野
就可以輕鬆面對
即使失敗
都可以由細學識從失敗中學習
當然都要由家長自己親身灌輸正確觀念
否則就徙勞無功
如果個個都 ...
oph 發表於 20-10-2009 22:30

真係慢慢咁俾壓力佢嗎?
我見過d小學生d功課分分鐘比中學多(最起馬比我個間多)
而且第3國家既人如果生活環境好d佢地會咁做?
有頭毛邊個想做癩痢

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
某〞雨 + 5

查看全部評分

回復

咪又係讀書,唔同學制又點?你都係要讀架啦,
你出到黎社會D野都係係咁改架喇,仲轉到飛起添
你咪當依家訓練下囉,第時出黎做野先訓練?
你睇下你老闆理唔理你

喂,你知道嗎,資質好的學生比你們這些學生更大壓力,
父母、 ...
Kelvin.C 發表於 21-10-2009 07:36

同意.而家係呢個情況

但比起以前黎講

係咪唔同左?
回復

真係慢慢咁俾壓力佢嗎?
我見過d小學生d功課分分鐘比中學多(最起馬比我個間多)
而且第3國家既人如果生活環境好d佢地會咁做?
有頭毛邊個想做癩痢
kimc0257 發表於 21-10-2009 23:15

1.就係因為細個冇比人施壓力
所以咪到大個應付唔到囉
2.所以咪話香港人身在福中不之福
重係度嫌壓力大
回復

1.就係因為細個冇比人施壓力
所以咪到大個應付唔到囉
2.所以咪話香港人身在福中不之福
重係度嫌壓力大
oph 發表於 22-10-2009 17:18

大個就唔係學生啦
回復

大個就唔係學生啦
o爆咀 發表於 22-10-2009 18:01

唔好打橫黎講
我所講係跟番你講小學生多功課過中學生
咁小學生大過左咪中學囉
中學再大咪大學囉
搞到我好似離哂題咁
回復

老老實實
時間個個都係得24小時
點會多/少
主要係自己點運用
就好似今年會考9優都有殘障人仕
本身自己都要承受住比世俗人眼光咁睇
佢地都係得朋友同家人支持
唔通佢地d時間比其他人多?
難道殘障人仕會比一般人壓力 ...
oph 發表於 19-10-2009 23:05

如果因為有殘障人仕拿到9優,我地就要拿,今樣咪好唔工平
講到好似唔拿到9優就睇死我地今
人拿我就要拿?
人生有幾多個十年
要玩好玩啦
死左冇得玩
讀今多做咩?
冇用...
回復

拎我自己黎做例子
於本校確實例子!!!
升左一級
老師校長即刻話要努力努力努力,唔係再玩玩玩,老師早會又拎黎up
某d學生既性格就係比較輕鬆,搞到咁,校園生活好難忍
面對果d科目真係orz
大家既科唔同
學既野唔同
測既驗都唔同,程度都唔同,大家考既唔同,難度都極之唔一樣,心理已經受到壓力
標籤化終於出現
a-c班為一類
d-e班為精英
成為a-c班既一份子,真係好難頂
學校活動愈黎愈多,出現過只可以d-e班才可參加情況
向校方詢問卻被彈回一個簡單了事既答案:「下次有你份」
但係下次d-e班都可以再參加,係個人學習概覽入面其實a-c班較為蝕底
而且學校係冇公開咁向全級學生解釋事情,學校為左保精英而作出既行為,學校已經唔再係公平,可能以前都係咁!!
學校推出應用學習課程,我一心諗我得2個選修科,可以再選多科係出面讀,點知學校要求上年全級xx名以內,大佬!!!入d-e班又係上年xx名內,咁讀呢個課程又要上年xx名內!!咁我地咪冇得參加??
入讀選修科,一開始話訂書,訂好晒之後先話原來還欠缺一本未訂,我真係好無奈,又要逼大家出銀包再出去自己買!!!係出去自己買!!!咁之前訂黎做咩??我覺得做得好唔負責任...搞到我屋企人誤會我拎d錢黎做咩...校方又唔作出任何通告之類.
老師為同學標籤更為明顯,學校高薪傭老師,果位老師當然大晒牌啦,成日上堂串住晒,成績差實串,成績好就成個刷鞋仔咁,搞咩一齊食飯咁,成班好成績,為被標籤的學生增加一個大壓力!!班入面已經分左2批!!好就做咩都得,差成績就連問數都比人串!!!
老師教緊條數,我唔識,準備問,點知阿sir教完條數就話唔識果個真係死蠢,咁冇禮貌既老師真係第一次見
還有次揚言之前發火於舊校拍爛枱
都唔知點向其他老師反映!
返到屋企,屋企人要忙於工作,家務本人負責,功課?家務?溫習?如何平衡?真係覺得1日24小時唔夠用...我認為學校應該為學生開設更多輔導班,成日只為成績特別差既人開設,搞到果d學生好尷尬,心理上又有障礙,而真係需要既人又冇得參加,真係唔知點算.
學校成日利用課堂時間搞講座,浪費時間,都唔知有冇諗過實用性何在,定係人地申請搞講座就搞一次?高中還要參加個人成長講座,大佬!!!課程表一早set左有堂個人成長課!!!有老師教呢d,點解要晒時間???成日搞到放學時間亂晒!!!學校係咪應該要詢問下小部分學生意見??
學生其實有好多問題,學校有駐校社工,唔明白點解唔安排下每日與學生會面??
反正社工咁得閒,成日要等到真係出事果下先黎傾,到時咩都遲啦,d壓力迫埋迫埋真係唔知點解決
社會問題愈黎愈嚴重就係我地錯晒???係學校已經被標籤夠,出到學校,拎起電話,拎起d咩,人地都好似用不良少年既眼光望住晒,一個學生衰,就係所有學生衰?學校太過規限校規,連出到學校冇幾遠用電話都要收,真係難頂左d lo,咁帶電話就真係冇意義啦??
校規又真係呃人既!!!又話真的需要帶備電話者,可呈交家長信,根本訪問過實情,係冇可能既事!!!當你交左信,佢黎手就撕左去!!!鬼會理你!!!學生根本係冇自由!!!帶部電話放學後用都有錯!!!!

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
某〞雨 + 7

查看全部評分

回復

嗯 我投錯了正方
嗯....我不認為現今學生所肩負的壓力過大
功課過多的論點  我完全不認同
比起大陸人地番學番到晚上7點
番到屋企仲要做一大堆功課
現今的學生又有幾個係放學即刻番屋企做功課架?
唔交功課仲大有人在啦
考試決定一切?
現今E家成績唔好都有大把PART TIME 比你做啦
何況 你只要肯努力溫書 既話 我唔信你會無好成績
成績呢D本身就係要分勤力同唔勤力既人
無必要比D唔勤力既人繼續讀落去
考試又唔係突擊測驗 比足時間你黎準備
你成績都係差既話 都無可厚非
我真係搵唔到壓力大係邊到
每個人都有D自己要背負既野
壓力實有 但大唔大係睇你自己點諗

評分

某〞雨 + 5

查看全部評分

回復

你地有玩過遊戲嗎?

在遊戲中失敗了,很不甘心?

那當然是不甘心,有得再來的就會加倍努力地繼續

那為什麼讀書不是呢?

我以往,也覺得香港的學生壓力過大(因為我也是學生

但後來,我發現我的想法是錯了

原因是?

我根本就是想找一個籍口給自己!

我自問成績不好,但是,是因為功課太深?

不是,是在乎自己有沒有努力!

支持正方的,你們有努力學習嗎?

這就不知道,那麼,你們到底有沒有認真想過"何謂一山還有一山高"?

此話若用於壓力呢?

成績好的學生,當然有壓力,但為什麼他們可以抵受得住?更能笑著面對?

我身邊就有很好的例子

在我的同學中,有一位女同學,她的成績不錯,品學兼優

而且,她更有到外參加歌唱比賽,畫劇,為什麼在她從沒因為壓力大,功課多而煩惱?

"我的壓力太大!"

這就是,有沒有給自己籍口了,

壓力,人人都有,但為什麼,她可以做到,而各位就要自怨地說有壓力?

這位同學,她背負著很多,老師,家人,朋友的期望,這種都是壓力的來源

功課不在說,而且今年是最後一年會考,但是,她卻能保持水準

為什麼?為什麼她能在這種壓力中表現出好的成績?

這先不提

以我這位過來人來說,籍口!

全因為自己不能面對自己!這就叫"賴得就賴"

大家試想想,壓力,的的確確可以令人成長!

當各位在打機減壓時,有學生在壓力中學習

當各位去了街外遊玩,有學生在壓力中成長!

無疑,每人都有壓力,但是,這種壓力是否太大?我真的不覺得有什麼過大

各位真的生活的太過舒服了

快捨棄這舒適的生活,學習一下怎樣在點點壓力中度過吧!

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
某〞雨 + 2

查看全部評分

回復

壓力過多嗎?
何以見得

一般黎講功課多既十樣左右(正常水平,極少數可能係變態級),少既每日4樣或更少
做功課做到深夜?只係時間分配差姐 做到深夜既咁多位,問下自己,點解會咁?你係唔係一番到屋企就做功課?定係打機睇電視同hea 我相信答我做左好耐既人會有,但我敢保證唔會多
溫書溫到深夜?平日有留心溫書點會有咁既情況咩???

考試又多壓力又大?好心,你問下d成績好既人就知 根本考試唔係咁難搞,只係人懶溫書,最後考試先黎緊張 你想做一件事,無論點你都會做,反之,唔想做一件事,就算容易到不得了你都唔會做

如果做下功課溫下書考下試叫壓力大,你不如唔好讀啦
如果讀書叫壓力大,咁出到去想做份咩工呀 蛀米大蟲?

評分

某〞雨 + 5

查看全部評分

回復