打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動] 辯論專題 - 現今香港學生肩負過多壓力

關閉 [複製鏈接]
你地有玩過遊戲嗎?

在遊戲中失敗了,很不甘心?

那當然是不甘心,有得再來的就會加倍努力地繼續

那為什麼讀書不是呢?

我以往,也覺得香港的學生壓力過大(因為我也是學生

但後來,我發現我的想法是錯了

原因是?

我 ...
迷幻§ 發表於 22-10-2009 22:05

要是不停又不停的失敗該如何???
我在現實中,功課非常好,可惜在各種考試中成績非常差
為什麼這樣?為什麼付出的努力卻與得到的結果不能成正比??
為什麼其他人能夠不用溫書就能夠取得這麼好成績???
我諗,其實都關係左自己係咪讀書既料lo

我識大把讀書勁,成日掛口邊話好大壓力,咁樣咪係比左種壓力身邊既人
佢咁好成績都有壓力,我地點會冇???
佢成績好,唔會愁成績好與壞
但係普通學生既煩惱係會有呢樣
學生有壓力源自煩惱,但係學生既煩惱唔止黎自成績上!!!
你太片面!!!
家庭方面呢??唔通家庭生活唔好,都係因為自己既籍口??
出生於一個冇心養大你既家庭,咁樣點讀落去?!
一個人有冇壓力關係到生活上所有事,唔止學習!!!
學生最大壓力肯定唔係黎自學校!!係黎自家庭!!!
當你成績差,其實可以係下次努力過,但係你考出黎既成績為左咩?
咪又係比父母睇!!!父母睇完咪又係比壓力你!!!
係咪先??

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
某〞雨 + 4

查看全部評分

回復

要是不停又不停的失敗該如何???
我在現實中,功課非常好,可惜在各種考試中成績非常差
為什麼這樣?為什麼付出的努力卻與得到的結果不能成正比??
為什麼其他人能夠不用溫書就能夠取得這麼好成績???
我諗,其實都關係左 ...
leongkwam 發表於 22-10-2009 22:14

唔係
成績係自己
考得衰同好都係自己事
父母比壓力你係為左將來
將心比心
將來自己有仔女都會緊張佢地成績啦
佢地都係想你可以成長
咩野都係有壓力
重要係關唔關"學生"依個身份事
太多人著重成績同天份差異黎比較
乜都唔係片面咩= =?
成績好都可以係壞人
差都可以係好人
第一名只係得一個(極少機會有2個以上同分)
你有壓力時,人地都有
你話人地句野搞到你壓力大
只係自己過份緊張(都有可能係人地策略,打擊對手)
人點會個個一樣
世上係冇公平嘅事
人地讀書叻
你可以係運動/創作方面彌補
天生我材必有用
即使會考
都有咁多科揀
冇左壓力
重會有人對自己認真咩

講番正題
所以咁多人講壓力大
都係因為自己想逃避讀書
逃避將來投身社會
壓力係一種心理障礙
克服唔到並唔等於多
因為廣告都有講
"問題多極都係來來去去果幾個
但辦法就唔係得一個"
即使失敗
都重有好多出路
況且而家好多學校個個星期都有d類似輔導堂
加上又有社工幫手
咁岩有人講話d社工點解唔日日見學生
其實係d學生唔主動搵姐
你唔講又點知你有事
如果逐個見會哂左d時間係冇問題嘅學生身上
冇理由入人地數
有咁多條路行
壓力都可以少好多
回復

唔係
成績係自己
考得衰同好都係自己事
父母比壓力你係為左將來
將心比心
將來自己有仔女都會緊張佢地成績啦
佢地都係想你可以成長
咩野都係有壓力
重要係關唔關"學生"依個身份事
太多人著重成績同天份差異黎比較
...
oph 發表於 22-10-2009 23:07

嗯....的確有好多條路行
回復

1.就係因為細個冇比人施壓力
所以咪到大個應付唔到囉
2.所以咪話香港人身在福中不之福
重係度嫌壓力大
oph 發表於 22-10-2009 17:18

你覺得1個小朋友會有能力應付d壓力嗎?
可能佢地真係有~但係如果事實唔係呢?
咁如果小生學個d都叫適當既壓力~
咁d中學生係咪應該要多幾倍呢?
佢地係應該承受壓力
但前題係適當~而不是過多~
回復

你覺得1個小朋友會有能力應付d壓力嗎?
可能佢地真係有~但係如果事實唔係呢?
咁如果小生學個d都叫適當既壓力~
咁d中學生係咪應該要多幾倍呢?
佢地係應該承受壓力
但前題係適當~而不是過多~ ...
kimc0257 發表於 23-10-2009 01:16

you  don't even understand what is he trying to say....
由細開始比壓力佢,因為細個,失敗左,
you still have a second chance, even third chance, and more and more,
出黎做野之後,you fail, you are done.

你果段中學生咩多幾倍,依我看只是廢話一段,
最搞笑你又無啦啦可以連落去"前題係適當~而不是過多",
上文不接下理...

=========================
反文新加的言論我就不回應了,
但很多的觀點和我一樣XD
回復

you  don't even understand what is he trying to say....
由細開始比壓力佢,因為細個,失敗左,
you still have a second chance, even third chance, and more and more,
出黎做野之後,you fail, you are done.

...
Kelvin.C 發表於 23-10-2009 02:47

我錯係邊呢請問?你覺得而家小學生個d係所謂既適當壓力?
定係你覺得而家d小學生所承受既壓力算係少呢?
我講既係~由細慢慢俾壓力佢係冇錯~但係而家d小學生個d叫慢慢俾壓力?
如果係~慢慢咁俾~到左中學係咪應該比小學要多幾倍?
最後~我講既係要俾佢承受壓力~當然係適當而唔係過多既壓力喇~
適當既壓力係人既原動力
而過多既壓力會令人逃避~(你仲係唔明我意思我都冇計~我盡左力)
回復

我錯係邊呢請問?你覺得而家小學生個d係所謂既適當壓力?
定係你覺得而家d小學生所承受既壓力算係少呢?
我講既係~由細慢慢俾壓力佢係冇錯~但係而家d小學生個d叫慢慢俾壓力?
如果係~慢慢咁俾~到左中學係咪應該比小學要 ...
kimc0257 發表於 23-10-2009 05:22

多餘,壓力可以計架咩?可以計高幾多倍架?你計比我睇好唔好!?
你連你去支持論點既理由,既所謂數據都狗屁不通,完全唔合理
每個人對於壓力既標準都唔同,咩係慢慢?咩係太多?咩係太少?
我真係估唔到有人會嘗試用「量」去比較,
你讀phy讀上腦啊?想計atmospheric pressure 係幾多Pa?
你睇下咁多個回覆,正反相方有無人用數學方式去做論點,
大家都係申引例子去做論點,用實際情況作比較,
你睇你自己,連咩係辯論都唔知,你依D叫做空口說白話
point都無個,example又無,多少多少,幾倍幾倍,完全無意思
我信你盡左力,我信你程度係去到咁上下架啦..唉..
我一路都好欣賞正反雙方既辯論,縱使雙方觀點唔同,
雖然我唔同意佢地既觀點,但我作為一個言論自由既擁戴者,
我尊重同捍衛佢地既言論自由.
但係你依個係到破壞辯論氣氛既人,
我真係覺得你唔適合係到辯論,well at least 你學懂咩係"辯論"先啦
right now, 我覺得你係哂緊我時間

評分

參與人數 1樂點 +11 收起 理由
某〞雨 + 11

查看全部評分

回復

多餘,壓力可以計架咩?可以計高幾多倍架?你計比我睇好唔好!?
你連你去支持論點既理由,既所謂數據都狗屁不通,完全唔合理
每個人對於壓力既標準都唔同,咩係慢慢?咩係太多?咩係太少?
我真係估唔到有人會嘗試用「量」去 ...
Kelvin.C 發表於 23-10-2009 11:42

可能我真係唔識咩叫辯論~但係你係咪應該要尊重下我呢?
我講我既野~你可以指出我錯既地方~
但係真係需要講出(你讀phy讀上腦啊)呢d說話?
而且你可以轉個字黎睇架~壓力太多->壓力太大  慢慢->漸漸
幾多倍只不過我係想講佢既功課量~係31#個度我有講過

我冇乜例子可以舉出~咁我用其他人既例子
23#十來歲的小孩子參加多於7個興趣班? 我覺得以1個小朋友黎講壓力已經好大
好多家長都望子成才~但係1個小朋友真係適應到?

11#老師為逼使學生能取得好成績 往往給予學生大量的功課測驗
卻沒曾想過學生能否應付得來
睡眠是減壓的好方法 可是 為了這堆功課測驗
睡的時間也得大大減少 壓力亦漸漸增加 就唔好話老師俾功課學生
學生為求好成績~往往會給自己帶黎壓力~而我覺得呢d自己俾自己既壓力先係最大
你地只係諗係學生為左逃避壓力而覺得壓力大~
而你地往往都冇諗係壓力大令到學生想去逃避~
作為1個學生冇可能逃避學業~除非佢退學~
現今社會競爭又大~又會為學生增加壓力~
1個中學生為左現今既學業盡力~又要為佢自己既成績付責~又要為前途打算
可能你地覺得呢d唔算係咩壓力~但係我就覺得呢d已經好大壓力

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
某〞雨 + 7

查看全部評分

回復

可能我真係唔識咩叫辯論~但係你係咪應該要尊重下我呢?
我講我既野~你可以指出我錯既地方~
但係真係需要講出(你讀phy讀上腦啊)呢d說話?
而且你可以轉個字黎睇架~壓力太多->壓力太大  慢慢->漸漸
幾多倍只不過我係想 ...
kimc0257 發表於 23-10-2009 13:22

尊重?尊重係靠自已賺取番黎架,
你?你仲未有資格要我尊重你.
轉個字黎睇?即係你表達得唔好係我既責任?
用左咩字眼係你決定,唔通你要我自己去推測你其他無表達出黎既意思?
你未免太過強人所難吧?你寫咩,我回咩,依家你叫我當係其他意思,
根本你係原則上,邏輯上出現非常嚴重既問題,
我亦無責任去睇番你之前的回覆,我依家係回應緊你依一個回覆,
唔好係度暗地裡指責我回你依一個回覆時,無睇你某樓數既回覆.

重覆申引人地既例子有咩用?你要回應佢地係你既自由,
你要回咪回佢囉, it is pointless to bring it up again against me,
因為一早已經有相關回應,我就係最怕你依一種人,
一早辯論過,什至乎己經比人推翻左既論點,
你又重覆咁拎番上黎講,所以我咪話你哂我時間囉,
你果D所謂既意見,根本一早就有,我亦一早提出過我既反對觀點,
我真係非常非常非常不明白你重新講多次有咩用?
你要做既係睇番most recent 既反對/支持觀點,然後去回應, got that?
不過我都係在不厭其煩解釋多一次比你聽,
你所講既例子唔係「過多壓力」,係唔識處理/面對壓力,
面對壓力淨係識逃避!正正因為咁,所以求學時期要比壓力,
好等你將來出到去現今競爭劇烈既社會,唔會無所適從,
因為去到果時先去學就己經太遲喇
回復

尊重?尊重係靠自已賺取番黎架,
你?你仲未有資格要我尊重你.
轉個字黎睇?即係你表達得唔好係我既責任?
用左咩字眼係你決定,唔通你要我自己去推測你其他無表達出黎既意思?
你未免太過強人所難吧?你寫咩,我回咩,依家你 ...
Kelvin.C 發表於 23-10-2009 14:43

愈睇你講既野我就愈火~
咩叫你仲未有資格要我尊重你.
而家你特別高人一等丫~好聲好氣同你講~
你就得寸進尺~而家係咪我得罪你先~
喂~大佬~你個d乜野 你讀phy讀上腦啊?想計atmospheric pressure 係幾多Pa丫
你仲未有資格要我尊重你. 個d野係咪唔講就答唔到問題~
我講我既意見~你就話咩什麼廢話一段~
你唔岩睇你咪講2句咪算囉~
你係咪壓力大得濟想搵地方發洩丫!

幾多倍只不過我係想講佢既功課量~係31#個度我有講過
我淨係想講番姐~冇咩特別意思

仲有~我講下我既意見冇錯掛~我要講既就咁多~我亦都冇野可以駁番你
但係你呢d人我唔覺得你識所謂既辯論~尊重下人地
人地講得幾錯都好~你有咩權利咁樣話人
回復