打印 上一主題 下一主題
收起左側

[辯論專題] 大學各院校收生門檻窒礎非語文發展

關閉 [複製鏈接]

辯論題目:大學收生新門檻不影響非語文科目發展

前言:
三三四學制經已成為定案,惟大學的收生要求在近日才發放出來
其結果令人憂慮,過高的門檻會影響學生與學校的選擇
尤其部份的課程基本要求訂立在語文科五等
可能令學生過份專注於語文而忽略其他部份
所以就目前大學收生門檻的「藍本」
大家可以討論是否合適,或會否影響非語文科目的發展

規則:

〞活動日期由二零一零年九月廿三日至二零零九年十月十五日
〞發言前請選擇正/反方
〞人身攻擊以及粗言穢語以外的辯論方式也在允許範圍內
〞在不影響己方立場下,可與己方選手辯論
〞參戰者途中可自動棄權
〞只限指定帖子辯論,其他位置的辯論當作罵戰論
〞聊天廣場版主,超級版主及管理員享有最終決定權

獎勵:
〞每位與賽者可得五樂點基礎獎分
〞版主會根據發言內容對某部分精彩發言帖子額外獎分十至四十分

結束時間: 16-10-2010 00:00

正方觀點 (3)

大學收生新門檻不影響非語文發展

反方觀點 (6)

大學收生新門檻影響語文發展

辯手:0 ( 加入 )

辯手:2 ( 加入 )
    回復

其實如今大學收生要求語文科五等
    其實唔係太合理
    你要知道入大學本身唔容易...
    如果語文科五等可以到5等就得...其實科目唔多計...
    基本上所有人都只會谷爆語文科
    相對語文科成績自然好....學生就會忽略其他科目既發展
    禁樣對於學生離講絕對唔係好事
    你可以話佢入到大學,先再專注其他科囉...
    禁根本係唔得...根基打得唔好...入左大學就好難讀...
    可能使到學生無法完成大學學業
    大學收生應該設係一個平均水平...
    讓學生可以平均各科...
    使到非語文科都得到發展
    回復

其實講真..
    呢個命題有好大問題= =
    影唔影響
    佢公佈左
    話要5既
    咁你就要攞5架LA
    咁係呢個情況之下
    點會唔令D考生注重文科呢?
    雖然內容果PART 好 ==
    但係 大學收生新門檻影響語文發展 = 反方就真係怪怪地= =
    因為一定有影響架MA...
    只係我地要討論
    呢個策略既可行性 合理性
    回復

其實如今大學收生要求語文科五等
    其實唔係太合理
    你要知道入大學本身唔容易...
    如果語文科五等可以到5等就 ...
    愛恨交纏 發表於 23-9-2010 20:42

大學唔會算難入,睇你係想入收緊ab/坐底1條a ga bba

定係肯入3大以外ga水泡,即係大概ccd/cdd左右
    回復